BUKIRAJTE VEZ BUKIRAJTE ODMOR KUPOVINA NEKRETNINE Crno-bijela verzija
Ovaj sajt ima crno-bijelu verziju kako bi sadržaj bio lakši za čitanje. Da je uključite, kliknite na ikonicu OKO.. Zvučna pratnja Ovaj sajt sadrži zvučnu pratnju. Da preslušate tekst, označite ga mišem i kliknite na ikonicu koja će se pojaviti..
POVRATAK NA NOVOSTI IZ PORTONOVOG

17 Jun 2023

Otvorena izložba Sonje Đuranović u Portonovom

Nakon nakon uspješne izložbe “WonderCon Sneak preview Montenegro”, sinoć je u Portonovom otvorena izložba "Herbarijum", crnogorske likovne umjetnice Sonje Đuranović. Direktorica marketinga i komunikacija u Portonovom, Adrijana Husić kazala je da, pored mnogobrojnih manifestacija koje organizuju tokom cijele godine, kulturna dešavanja sve više privlače posjetioce tog rizorta.

“Zaista nam je velika čast da ove godine imamo ovakvu izložbu. Sonja Đuranović je sa nama od prvog dana, upravo kroz galeriju “Pizana”, kazala je ona.

Sa njom je saglasna i vlasnica galerije “Pizana”, Ljiljana Milošević, koja je nakon otvaranja izložbe podsjetila da je umjetnica jedna od prvih studentkinja na Fakultetu za likovne umjetnosti na Cetinju, te da je, kako je dodala, iste godine galerija “Pizana” otpočela svoj rad.

“Portonovi pruža mogućnost ljudima sa svih strana svijeta da vide šta se to dešava u Crnoj Gori, i jako sam srećna zbog toga. Sonja prenosi svoju izvanrednu energiju na svoja djela, i njen svaki cvijet je cvijet za sebe. Nadam se da će svi posjetioci izložbe uživati u njenim slikama, te da će kroz energiju koju Sonja širi, stvoriti neki lijepi svijet za sebe”, poručila je ona.

Autorku izložbe “Herbarijum, slikarka Sonja Đuranović kazala je da je ciklus slika nastao u posljednjih godinu dana, te da je namjenski rađen upravo za prostor galerije Pizana u Portonovom. Istakla je da je pravljenje Herbarijuma istraživački rad, koji predstavlja album, zbirku i svojevrsan spomenar gdje se listovi i cvijeće lijepe na papir.

“Raznovrsnost biljaka u herbarijumu je ono što ga čini posebnim i jedinstvenim. Moj herbarijum jeste zbirka sakupljanja i čuvanja svih mojih kaktusa, lala i cvijeća, mojih sjećanja i doživljaja. Dugogodišnji proces rada i istraživanja u slikarstvu je sačuvan u ovim slikama i radovima”, rekla je Sonja Đuranović.

Ona je pojasnila da slike nastaju tako što na izbjeljenoj pozadini platna ređa dijelove biljaka koje preslikava bijelom bojom, kako bi ponovo naslikala cvjetove.

“Proces je dug sve dok ne dođem do željenog rezultata. Za razliku od botaničkog herbarijuma , gdje se biljke suše a zatim lijepe, kod mene je obrnut proces – ja biljkama i cvjetovima vraćam život”, kazala je ona.

Sonja je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i svoj talenat pokazala u raznim nezavisnim i kolektivnim izložbama. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1997. godine, a njen rad obećava da će biti izuzetno iskustvo za publiku. Izložba “Herbarijum” biće otvorena do 5.jula.

Iz Portonovog poručuju da, kada je posrijedi period predsezone, zahvaljući svim aktivnostima i ponudama koje su pripremili, bilježe znatno veću posjećenost nego prošle godine.

“Portonovi je negdje u kontinuitetu od početka ove godine bilježio nekih 30 odsto veću posjećenost u poređenju sa istim periodom prošle godine. Nadamo se da ćemo, sa julom i avgustom, obarati neke nove rekorde, ne samo kroz dešavanja već i kroz samu posjećenost, odnosno boravak ljudi u Portonovom”, saopštila je direktorica marketinga i komunikacija u Portonovom, Adrijana Husić.

Sonja Đuranović Exhibition Opened in Portonovi_img_alt