BUKIRAJTE VEZ BUKIRAJTE ODMOR KUPOVINA NEKRETNINE Crno-bijela verzija
Ovaj sajt ima crno-bijelu verziju kako bi sadržaj bio lakši za čitanje. Da je uključite, kliknite na ikonicu OKO.. Zvučna pratnja Ovaj sajt sadrži zvučnu pratnju. Da preslušate tekst, označite ga mišem i kliknite na ikonicu koja će se pojaviti..
POVRATAK NA NOVOSTI IZ PORTONOVOG

08 Septembar 2022

Portonovi, najpopularnija komikon destinacija ljeta

Sunčani početak septembra, Portonovi je dočekao kao jednodnevni domaćin 16. Hercegnovskog strip festivala, jedinog komikona koji se održava u Crnoj Gori.

Na Portonovi Marina trgu, zaljubljenici u strip, crtanje i vješte sposobnosti animacije, imali su priliku da višesatno diskutuju i uživaju u radu omiljenih strip umjetnika.

Posebnu draž manifestaciji, dale su uživo nacrtane skice superheroja, koje su neumorno, sa osmijehom na licu, za najmlađe fanove u roku od nekoliko minuta, kreirali najpopularniji strip crtači današnjice. Sve je to pratila i berza stripa, kao i muzički program benda ,,Dos”.

Jedan od organizatora festivala, Nebojša Mandić, istakao je da je ovogodišnja realizacija festivala premašila očekivanja.

“Prezadovoljni smo. Svaki put uradimo nešto novo i podižemo nivo. Festival je dostigao te granice. Zvanično, od ove godine na novom prostoru. U predivnom kompleksu Portonovi. Vidi se da je pravi pogodak, da je dobro što smo krenuli da se širimo i na ovaj dio hercegnovske rivijere. Prethodna tri dana festivala su protekla sjajno. Ogromna je posjeta. Izuzetno je dobar odziv, ne samo fanova, već i ljudi koji o stripovima manje znaju. Dolaze na sve naše programe, prate crtanja i sve izložbe”, izjavio je Mandić.

Luksuzni ambijent rizorta, nepregledno šetalište, morsko plavetnilo i jahte u marini, takođe su oduševili ovogodišnje učesnike festivala.

“Zaista sam impresioniran prostorom i festivalom. Topla dobrodošlica i pogled, sve je sjajno. Osjećam se kao na odmoru. Prijatelji iz Španije su mi pričali o festivalu i onog trenutka kada sam dobio pozivnicu, nisam ni razmišljao. Odmah sam prihvatio”, otkrio je španski strip umjetnik Leandro Fernandes.

Za Frana Strukana, hrvatskog crtača, Hercegnovski strip festival predstavlja drugi dom.

“Treći sam put. Ovo mi je najbolja godina za sada. Samo postaje sve bolje i bolje. Atmosfera među gostima ne postoji u ovakvom obliku na većini festivala. Zadovoljan sam organizacijom i mislim da je Herceg Novi, u poređenju sa Zagrebom, u velikoj prednosti”.

Sa njim je bio saglasan i italijanski strip virtuoz Valter Venturi.

“Otkrio sam prelijepi svijet. Stvorio sam nova, predivna prijateljstva. Šesti put sam na festivalu i za mene je ovo prelijepo iskustvo”, ispričao je Venturi, koji je savjetovao mlade, neiskusne crtače, da mnogo rade i uče, prvenstveno od svojih idola.

Finale dana, ozvaničila je HFS žurka, gdje su u saradnji sa Bunt Rock festivalom, nastupili Empathy Soul Project, kao i bend GIFT.