BUKIRAJTE VEZ BUKIRAJTE ODMOR KUPOVINA NEKRETNINE Crno-bijela verzija
Ovaj sajt ima crno-bijelu verziju kako bi sadržaj bio lakši za čitanje. Da je uključite, kliknite na ikonicu OKO.. Zvučna pratnja Ovaj sajt sadrži zvučnu pratnju. Da preslušate tekst, označite ga mišem i kliknite na ikonicu koja će se pojaviti..
POVRATAK NA NOVOSTI IZ PORTONOVOG

16 Maj 2023

IV šahovski turnir „Trofej Hejdala Alijeva“: Nikola Đukić odnio treću pobjedu zaredom

U Konferencijskom centru u Portonovom održan je četvrti memorijalni šahovski turnir „Trofej Hejdara Alijeva“, a svečano su ga otvorili Azad Naghiyev, otpravnik poslova Azerbejdžana u Crnoj Gori i predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi, Ivan Otović.

Turnir su i ove godine organizovali Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana-Crne Gore iz Podgorice uz podršku komanije Azmont Investments, a u saradnji sa Šahovskim Savezom Crne Gore i klubom “Prosvjeta“ iz Podgorice.

Povod organizacije turnira je 100 godina od rođenja Hejdera Alijeva, istaknutog azerbejdžanskog državnika, nekadašnjeg predsjednika Azerbejdžana i poznatog šahiste.

“Hejdar Alijev je inače istaknuti azerbejdžanski državnik,nekadašnji predsjednik Azerbejdžana i on je stvaralac današnjeg Azerbejdžana. Ova godina je u Azerbejdžanu proglašena godinom Hejdara Alijeva, zbog toga azerbejdžanska vlada organizuje događaje u različitim zemljama. Baš nam je drago što je u Crnoj Gori već postala tradicija da organizujemo šahovski turnir,” kazao je Seyran Mirzazada ispred Portonovog.

Na turniru je učestvovalo 60 takmičara, a u žestokoj konkurenciji najbolji rezultat je ostvario šahista Nikola Đukić. Đukiću je ovo već treća pobjeda na turniru “Trofej Hejdara Alijeva”.

“Bila je veoma jaka konkurencija, učestvovali su praktično svi najjači crnogorski igrači koji su trenutno u Crnoj Gori. Krenulo je dobro od samog starta, a na sredini turnira sam prešao u vođstvo i uspio to da zadržim do kraja. Sjajno je da imamo što više turnira u ovako lijepom ambijentu, te mogu da dam sve pohvale organizatorima za uslove za igru i prelijep ambijent Portonovog,” istakao je šahovski velemajstor.

Uz pobjedničke pehare i medalje, obezbjeđeno je 10 redovnih i četiri specijalne nagrade. Da je i ovo izdanje turnira proteklo u najboljem redu ističe i predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore, Jovan Milović.

“Ovo je po mom mišljenju jedna prelijepa promocija šahovske igre, ali i kompleksa Portonovi. Mislim da ovakve manifestacije treba češće organizovati na radost šahista i turističke zajednice,” kazao je Milović.

Suorganizatori takmičenja su četvrtu godina zaredom bili i predstavnici Šahovskog kluba “Prosvjeta”. Predsjednik ovog kluba, Željko Sekulović je izrazio nadu da će se ova uspješna saradnja nastaviti, te da će se saradnja sa azerbejdžanskim kolegama samo produbiti.

“Turnir je bio izuzetno borben, bilo je devet kola po 10’+5 sekundi po potezu. Igrači su stvarno bili na visini zadatka, a pobjedio je najbolji. Raznolikost šahista, kultura, šahovskih škola, sve je to poželjno i može biti plus za šahiste u Crnoj Gori. Sve pohvale za organizatore, iduće godine ćemo se ponovo vidjeti” napomenuo je Sekulović.

Ovakvi pozitivni utisci nakon turnira pokazatelj su da je ovo samo početak jedne lijepe i duge tracije, saglasni su organizatori i učesnici.


Portonovi Chess Tournament Heydar Aliyev Trophy_alt