BUKIRAJTE VEZ BUKIRAJTE ODMOR KUPOVINA NEKRETNINE Crno-bijela verzija
Ovaj sajt ima crno-bijelu verziju kako bi sadržaj bio lakši za čitanje. Da je uključite, kliknite na ikonicu OKO.. Zvučna pratnja Ovaj sajt sadrži zvučnu pratnju. Da preslušate tekst, označite ga mišem i kliknite na ikonicu koja će se pojaviti..
POVRATAK NA NOVOSTI IZ PORTONOVOG

13 Maj 2024

Šahovski turnir u Portonovom mjesto susreta internacionalnih i crnogorskih talenata

Među omiljenijim igrama u Azerbejdžanu – šah i ove godine je u Portonovom okupila talente iz Crne Gore i svijeta. Uspješno je završen još jedan šahovski turnir koji se, petu godinu zaredom, u ovom rizortu organizuje u čast azerbejdžanskog državnika Hejdara Alijeva. Da posjećenost turniru „Trofej Hejdara Alijeva“ i ove godine raste, govori 50 šahista koji su se u Herceg Novom u devet rundi nadmetali i ove godine. Za šah su bile zainteresovane sve generacije, pa je najmlađi učesnik imao deset, a najstariji 77 godina.

Pobjedu i prvo mjesto, nakon devet rundi i višečasovne igre, zaslužio je nagrađivani crnogorski šahista Nikola Đukić. Za Mediabiro kaže da da je srećan što je imao priliku nadmetati sa drugim kvalitetnim šahistima i svima onima koji promovišu šah kao sport.

„Turnir je bio vrlo interesantan. Počeo je dramatično, pošto sam malo kasnio u prvom kolu, ali sam uspio da stignem. Vodio sam veliku borbu sa svojim kolegom Blažom Kalezićem koji je nekoliko kola prije kraja uspio da se izdvoji u vođstvu, ali u zadnjem kolu ja sam pobijedio. Uspio sam da ga stignem na tabeli. Imao sam sreće ovom pobjedom koja je četvrta zaredom na ovom turniru. Ide mi zaista lijepo. Uvijek se divno osjećam i zaista se radujem što se ovaj turnir nastavlja. Hvala organizatoru“, poručio je Đukić.

Pokrovitelj šahovskog turnira „Trofej Hejdara Alijeva“ je kompanija Azmont Investments, dok su organizatori Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana – Crne Gore, Šahovski savez Crne Gore i Šahovski klub Prosvjeta.

Ideja za turnir potekla je od direktora Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana – Crne Gore Seyrana Mirzazade. On ističe da je azerbejdžanski državnik Hejdar Alijev, koji je u najtežim trenucima spasio azerbejdžanski narod, zaslužio da se za njega čuje i u Crnoj Gori, kao i da kroz šah, kao omiljenu igru u toj državi, živi uspomena na njega.

„Ovaj turnir organizujemo samo jednom godišnje, 10. maja, povodom rođendana našeg nacionalnog lidera. On je od 1993. do 2003. bio naš predsjednik. Došao je u Azerbejdžan 1993. godine i spasio zemlju od velike tragedije tokom rata. Azerbejdžan je imao ekonomskih i socijalnih problema. To mu nikada nećemo zaboraviti, kao ni njegovu mudrost. Ovaj turnir održava se u čast na njegovo sjećanje i ove godine je 101. godišnjica od rođenja ovog istaknutog azerbejdžanskog državnika“, poručio je Mirzazada.

Ističe i da je Azerbejdžan šahovska velesila.

„Tri puta smo osvojili Evropsko prvenstvo u šahu. I zbog toga organizujemo turnir „Trofej Hejdara Alijeva“, kao i zbog promovisanja šaha u Crnoj Gori. Zahvaljujući kompaniji Azmont Investments i Kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana - Crne Gore ovo je postao tradicionalni turnir. Na turniru je učestvovalo 50 učesnika. Nijesu samo iz Crne Gore, već i iz drugih država. Turnir je postao internacionalan. Baš smo zadovoljni i organizacijom i učešćem svih naših prijatelja“, naglasio je Mirzazada.

A među prijateljima turnira je i Šahovski klub Prosvjeta u kojem poručuju da turnir „Trofej Hejdara Alijeva“ čini da šah ne bude na margini sportova.

„Šah u Crnoj Gori sve više napreduje, uzima maha i nije na margini sportova, a memorijal na Hejdara Alijeva doprinosi razvoju i afirmaciji ovog sporta. Ovo je peti, tradicionalni turnir koji se organizuje u Kumboru u ovom divnom ambijentu. Učestvovalo je 50 igrača. Među njima su tri velemajstora što dovoljno govori o kvalitetu i masovnosti turnira“, istakao je ispred Šahovskog kluba Prosvjeta Branislav Kadić. 

Uspjehe učesnika organizatori su nagradili sa fondom od 1.400 eura. Uz pobjedničke pehare i medalje obezbijeđene su četiri specijalne i deset redovnih nagrada.