BUKIRAJTE VEZ BUKIRAJTE ODMOR KUPOVINA NEKRETNINE Crno-bijela verzija
Ovaj sajt ima crno-bijelu verziju kako bi sadržaj bio lakši za čitanje. Da je uključite, kliknite na ikonicu OKO.. Zvučna pratnja Ovaj sajt sadrži zvučnu pratnju. Da preslušate tekst, označite ga mišem i kliknite na ikonicu koja će se pojaviti..
19.Avgust 2024

Posjetite Portonovi i istražite ostrva Bokokotorskog zaliva

Zbog lokacije na ulazu u Bokokotorski zaliv, boravak u Portonovom možete iskoristiti kao savršenu priliku da istražite prelijepa i zanimljiva ostrva zaliva. Svako od ovih ostrva priča svoju jedinstvenu priču, pozivajući posjetioce da istraže njihovu bogatu istoriju i poglede na more i planine od kojih zastaje dah.

Upoznajmo se bliže sa ovih sedam dragulja:

Sveti Đorđe


*Fotografija: Telegraf.rs

Ostrvo Sveti Đorđe nalazi se u blizini Perasta i odiše misterioznim šarmom. Često ga nazivaju „ostrvom mrtvih,“ tu su, kako se vjeruje, sahranjeni i peraški Romeo i Julija – mještani će vam rado ispričati priču o njima.  Smješteno je u geografskom centru Boke i legenda kaže da to nije slučajnost, već božja volja. Na ostrvu se nalazi Crkva Svetog Đorđa, najstariji religijski spomenik Perasta. Iako je ostrvo zatvoreno za posjetioce, možete ga vidjeti sa obale i diviti se njegovoj prelijepoj borovoj šumi.

Gospa od Škrpjela

*Fotografija: Narod.hr

Za razliku od susjednog prirodnog ostrva Sveti Đorđe, Gospa od Škrpjela je vještačko ostrvo. Legenda o ovom ostrvu je magična kao i njena ljepota. Po predanju, dva brata su tokom ribolova našla sliku Gospe 22. jula i nakon što je jedan od njih preživio opasnu bolest, Peraštani su odlučili da naprave manastir baš na tom mjestu. Mornari su na ostrvu ostavljali srebrne pločice za zaštitu i danas se na njemu nalazi muzej ispunjen predmetima koji pričaju priču o ovom fascinantnom mjestu.

Ostrvo Sveti Marko / Stradioti


*Fotografija: Tivat Travel

Nekada atraktivna turistička destinacija u posjedstvu francuskog kluba Mediteranee, ovo ostrvo je prepuno legendi. Originalno nazvano Sveti Gavrilo, priča glasi da su ga grčki bogovi poklonili hrabrim ratnicima. Ostrvo ima veličanstven maslinjak, posađen kao dio zavjeta grčkih vojnika da žive u miru.

Gospa od Milosti


*Fotografija: Share Montenegro

Ovo ostrvo često vidimo na razglednicama i predstavlja prelijepi dragulj Boke. Ime je dobilo po crkvi koja se nalazi na njemu, ali ga često zovu i Školj.  Potiče iz 15. vijeka i na njemu se nalazi vrijedni starinski kip Gospe napravljen od drveta.

Ostrvo cvijeća


*Fotografija: Tivat Travel

Ostrvo cvijeća je malo, ali predivno, ostrvo povezano sa kopnom. Poznato po mirnom moru i prelijepoj plaži dugačkoj 1.200 metara, može se pohvaliti bogatom istorijom sa arheološkim nalazištima koje datiraju iz bronzanog doba.

Lastvica/Mamula


*Fotografija: My guide Montenegro

Strateški smješteno na ulazu u Boku, ovo ostrvo je uvijek igralo ključnu ulogu u odbrani. Impresivna tvrđava Mamula sagrađena je 1853. i nije korišćena za ratovanje, već kao vojni kamp tokom oba svjetska rata. Sada je tvrđava rekonstruisana u hotel sa memorijalnim muzejom.

Vavedenje/Žanjic/Mala Gospa


*Fotografija: Media.rs

Malo ostrvo u blizini popularne plaže Žanjice je dom Manastira Vavedenje, koji datira šest vjekova unazad. Okruženo odbrambenim zidinama, pruža poglede na zaliv od kojih zastaje dah i ima bogatu istoriju koja nastavlja da očarava posjetioce.

Na svakom koraku, Boka pruža iskustvo za pamćenje i otići ćete sa željom da ponovo dođete. Portonovi rizort je odlična baza za istraživanje očaravajućih ostrva Boke.

Da li ste spremni da istražite Bokokotorski zaliv? Rezervišite boravak u Portonovom i počnite avanturu već danas!

PRIJAVITE SE AKO STE ZAINTERESOVANI

Pročitajte još