BUKIRAJTE VEZ BUKIRAJTE ODMOR KUPOVINA NEKRETNINE Crno-bijela verzija
Ovaj sajt ima crno-bijelu verziju kako bi sadržaj bio lakši za čitanje. Da je uključite, kliknite na ikonicu OKO.. Zvučna pratnja Ovaj sajt sadrži zvučnu pratnju. Da preslušate tekst, označite ga mišem i kliknite na ikonicu koja će se pojaviti..
18.Jun 2024

Impozantna istorija starih gradova Boke

Boka je jedna od najljepših destinacija u Crnoj Gori. Može se pohvaliti bogatom, vjekovima dugom istorijom. Predivni zaliv poznat je po svojim prirodnim ljepotama i istorijskim starim gradovima koji uporno odolijevaju vremenu. Svi ovi gradovi na svoj jedinstven način pričaju međusobno povezane priče.

* Fotografija: Miloš Samardžić

Za goste, posjetioce, turiste, i sve one koji su radoznali i žele da istražuju Boku, evo nekoliko istorijskih gradova koje morate posjetiti ako želite da doživite priče njihove prošlosti:

  • Kotor

* Fotografija: Amazing Montenegro

Kotor je mjesto UNESCO svjetske baštine i mnogi kažu dragulj Boke. Njegova dobro očuvana srednjovjekovna arhitektura i prelijepe gradske zidine prostiru se na preko četiri kilometra. Osjetite dašak istorije koja će vas prigrliti dok šetate brojnim uskim, popločanim ulicama. Posjetite znamenitosti, opcije su brojne, a mi preporučujemo da na listu obavezno stavite Pomorski muzej i Katedralu Svetog Tripuna.

  • Risan

* Fotografija: Wikipedia

Risan je jedan od najstarijih gradova u Boki, datira još iz III vijeka prije nove ere. Na prvi pogled će vas očarati svojim šarmom. Ovaj stari grad nudi pogled u prošlost svojim nevjerovatnim rimskim mozaicima i ovdje možete vidjeti Hipnos, jedan od najbolje očuvanih mozaika u regionu.

  • Tivat

* Fotografija: Independent

Tivat je poznat po svom modernom šarmu koji se stapa sa istorijskim značajem. Iako se veoma brzo razvio kao moderna turistička destinacija, ovaj grad još uvijek čuva tragove prošlosti. Ljetnikovac Buća i Crkva Svetog Save su istorijski lokaliteti u kojima se ogleda bogata kulturna lepeza Tivta.

  • Perast

* Fotografija: Miloš Samardžić

Spremite se za put u prošlost, jer je ovo prelijepi barokni grad u kojem vrijeme kao da je stalo. Uprkos tome što je mali, može se pohvaliti impresivnim brojem crkava. Ljubitelji istorije će oduševljeno prepoznavati različite uticaje u arhitektonsko nasljeđu grada, a nama samo ostaje da se divimo njegovoj ljepoti. Posjetite Crkvu Svetog Nikole za pogled sa kule od kojeg zastaje dah. Kratka vožnja brodom iz Perasta odvešće vas na Gospu od Škrpjela, vještačko ostrvce sa očaravajućom legendom i prelijepom crkvom.

  • Prčanj

* Fotografija: Southeby's Montenegro

Prčanj je šarmantni grad sa jedinstvenim pomorskim nasljeđem. Najpoznatija znamenitost je Bogorodičin hram, impozantno zdanje koje dominira pejzažom ovoga grada. Prčanj je kroz istoriju bio poznat po svojim vještim mornarima i brodogradiocima, a zanimljivo je da su mornari igrali ključnu ulogu distribuciji pošte.

  • Herceg Novi

* Fotografija: Miloš Samardžić

Dom Portonovog nalazi se na ulazu u Boku – jedan od najsunčanijih gradova Evrope, Herceg Novi. Ovaj grad poznat je po bujnom zelenilu i raznovrsnim arhitektonskim stilovima na koje su uticali različiti vladari kroz istoriju još od njegovog nastanka u XIV vijeku. Znamenitosti uključuju tvrđavu Forte Mare, Sat kulu i Kanli kulu, koja ima amfiteatar na kojem se održavaju interesantni događaji – za osvježavajuću kombinaciju istorije i popularne kulture.

Portonovi je nastao kao prirodni nastavak prelijepog arhitektonskog nasljeđa Herceg Novog i u potpunosti se uklopio sa njegovom bujnom vegetacijom. Posjetite rizort i pogledajte kako moderni projekat može da oda počast tradiciji i obuhvati najbolje od Herceg Novog i Crne Gore.

Stari gradovi u Boki nijesu samo ostaci prošlosti, već i lokacije sa mnoštvom događaja. U njima istorija nastavlja da živi i utiče na sadašnjost. Svaki od ovih gradova na sebi svojstven način nudi priliku da zavirite u bogato nasljeđe ovog regiona, pa su obavezne stanice svih koji posjećuju Crnu Goru. Dok istražujete ova istorijska blaga, putovaćete kroz vrijeme i biti očarani pričama zauvijek sačuvanim u njihovim prastarim zidinama.

Planirajte svoje putovanje kroz Boku i prepustite se njenoj impozantnoj istoriji. Portonovi će biti sjajna polazna tačka pa pogledajte našu ponudu za iznajmljivanje i napravite rezervaciju.

PRIJAVITE SE AKO STE ZAINTERESOVANI

Pročitajte još