BUKIRAJTE VEZ BUKIRAJTE ODMOR KUPOVINA NEKRETNINE Crno-bijela verzija
Ovaj sajt ima crno-bijelu verziju kako bi sadržaj bio lakši za čitanje. Da je uključite, kliknite na ikonicu OKO.. Zvučna pratnja Ovaj sajt sadrži zvučnu pratnju. Da preslušate tekst, označite ga mišem i kliknite na ikonicu koja će se pojaviti..
30.Septembar 2024

Glavni grad Crne Gore – kratak pregled kao uvod u zanimljivu posjetu

Crna Gora, prelijepa država koja se ogleda u raznovrsnosti prirode i ponude na obali Jadrana, obećava mnogobrojne avanture i prelijepe pejzaže. Od predivnih pogleda na obali mora do impozantnih planina, ovdje će se naći nešto po svačijem ukusu. U nastavku, upoznaćemo se sa njenim glavnim gradom, Podgoricom. 

Ovo su najvažnije stvari koje treba da znate: 

  • Lokacija i klima

*Fotografija: ShareMontenegro

Smještena u srcu Crne Gore, Podgorica je centralno pozicionirana što je čini je lako pristupačnom i prevozom je dobro povezana sa ostatkom zemlje. Kako je i kroz istoriju bila mjesto spajanja raznih uticaja i kultura, tako i danas nudi jedinstven urbani šarm i u Podgoricu doseljavaju ljudi iz cijele Crne Gore u potrazi za poslom u urbanijim načinom života. Podgorica ima mediteransku klimu koja se odlikuje toplim, suvim ljetima i blagim, vlažnim zimama. Istraživanje grada tokom ljetnjih mjeseci možda i nije najbolja opcija, ali čim temperature padnu, Podgorica će biti spremna da zasija u punom sjaju – idealna za duge šetnje ili istraživanje na biciklu.  

  • Istorija

*Fotografija: Turistička organizacija Podgorica

Podgorica ima bogatu istoriju, kao jedno od najstarijih naselja u regionu, čiji ostaci materijalne kulture datiraju iz kamenog doba. Naselila su je dva ilirska plemena, Labeati, sa svojim utvrđenjem – današnjim Medunom i Docleati, koji su izgradili Duklju (oko tri kilometra od današnje Podgorice).

U kasnijem toku istorije, kada je Duklja uništena, slovenske grupe su migrirale i počele da naseljavaju i grade u ovom području, u početku pod nazivom Ribnica, po rijeci, a kasnije Podgorica – bila je ekonomski prosperitetan grad sa jakim trgovačkim vezama. 

Osmanskom okupacijom, Podgorica je postala veliko utvrđenje sa kulama, odbrambenim zidinama i kapijama, iz kojeg su odolijevali svim napadima čak četiri vijeka. Na Berlinskom kongresu 1878, Podgorica je vraćena Crnoj Gori. To je bio novi početak i grad je ponovo počeo brzo da se razvija i vraća reputaciju trgovačkog centra. 

U periodu između dva svjetska rata, Podgorica je imala oko 13 hiljada stanovnika. Grad je pretrpio velike gubitke u II svjetskom ratu – bombardovan je više od 70 puta. Nakon rata, preimenovan je u Titograd i postao je glavni grad Crne Gore, koja je bila dio socijalističke Jugoslavije. To ime je zadržala do 1992, kada joj je vraćen naziv Podgorica.

  • Mjesta koja morate posjetiti

*Fotografija: Turistička organizacija Podgorica

Podgorica ima mnogo mjesta koja zaista vrijedi posjetiti, a ovo su naši predlozi: 

Brdo Gorica – simbol grada po kojem je Podgorica dobila ime. Sjajno mjesto za sve vrste rekreacije. 

Ostaci antičkog grada Duklje - značajno arheološko nalazište kroz koje ćete zaviriti u prošlost.

Medun – istorijsko utvrđenje smješteno 13 kilometara od Podgorice, na kojem možete da saznate više o crnogorskoj istoriji i Marku Miljanovu, slavnom heroju i književniku. 

Sahat kula i stari grad – savršeni primjeri osmanske arhitekture i nasljeđa. 

Mostovi Podgorice – grad leži na pet rijeka i istraživanje njegovih mostova može biti avantura za pamćenje. 

Moderna galerija – sa postavkom najznačajnijih umjetničkih djela iz druge polovine XX vijeka u Crnoj Gori. 

Centar grada – poznat po brojnim kafićima, barovima, pabovima i klubovima, nudi noćni život prave metropole. 

Ponuda hrane i pića u glavnom gradu je raznovrsna uz restorane sa menijima na kojima se mogu naći internacionalni i ukusni lokalni specijaliteti. 

Vinski turizam u najboljem izdanju – Vinarija Plantaže je mjesto koje morate posjetiti. Smještena u jugoistočnom dijelu Podgorice, Ćemovkom Polju, između rijeka Morače i Cijevne, prostire se na površini od 2.320 hektara i najveći je vinograd u Evropi, sa više od 11,5 miliona stabala vinove loze i autentičnim crnogorskim vinima. 

*Fotografija: Turistička organizacija Podgorica

Crna Gora je dobro povezana, pa je istraživanje uvijek interesantna avantura. Odsjednite u Portonovom, koji će biti savršena polazna tačka za sjajno iskustvo u Crnoj Gori. Obratite se Lifestyle recepciji za organizaciju tura sa vodičem i obezbijedite sebi lagodno istraživanje ovog prelijepog regiona. 

Da li ste spremni da otpočnete crnogorsku avanturu? Rezervišite smještaj u Portonovom danas!

PRIJAVITE SE AKO STE ZAINTERESOVANI

Pročitajte još