BUKIRAJTE VEZ BUKIRAJTE ODMOR KUPOVINA NEKRETNINE Crno-bijela verzija
Ovaj sajt ima crno-bijelu verziju kako bi sadržaj bio lakši za čitanje. Da je uključite, kliknite na ikonicu OKO.. Zvučna pratnja Ovaj sajt sadrži zvučnu pratnju. Da preslušate tekst, označite ga mišem i kliknite na ikonicu koja će se pojaviti..
06.Avgust 2024

Da li stranci i EU rezidenti mogu da rade iz Crne Gore? Portonovi vodič

Locirana u dijelu prelijepe jadranske obale, Crna Gora se može pohvaliti bogatom istorijom, pejzažima koji oduzimaju dah i prijatnom klimom. Spoj prirodnih ljepota i modernih pogodnosti, Crnu Goru je učinio veoma pogodnom i privlačnom destinacijom za digitalne nomade u potrazi za jedinstvenim mjestom na kojem će biti inspirisani za rad na daljinu. Ako ste stranac/kinja i razmatrate Crnu Goru za svoju sljedeće mjesto za rad, ovdje možete pročitati sve što treba da znate. 

Crnogorska viza za digitalne nomade

Crna Gora nudi vizu za digitalne nomade, uz koju kandidati koji ispunjavaju kriterijume mogu boraviti u zemlji dvije godine, i koja važi za sve radnike na daljinu koji nijesu iz EU. Ova viza je odlična prilika da digitalni nomadi iskuse crnogorsku kulturu dok rade na daljinu. Ipak, postoje kriterijumi koji se moraju ispuniti.

Kriterijumi i potrebna dokumenta

Da biste se prijavili za vizu za digitalne nomade, morate ispunjavati sljedeće uslove i dostaviti dokumenta:

1. Dokaz o zaposlenju u registrovanoj kompaniji

Dokumentacija koja potvrđuje rad na daljinu u kompaniji van Crne Gore. Freelanceri ne ispunjavaju uslove. Morate biti zaposleni u registrovanoj kompaniji.

2. Minimalna zarada

Potrebno je dostaviti izvod iz banke kao dokaz da ste u prethodnih 12 mjeseci nijeste zarađivali manje od tri minimalne zarade u Crnoj Gori (3x450=1350 EUR*).

* Podliježe zakonskim i poreskim propisima

3. Dokaz o smještaju

Biće vam potreban dokaz o tome gdje ćete odsjesti u Crnoj Gori.

4. Dokaz o zdravstvenom osiguranju

Morate imati važeće zdravstveno osiguranje i dokument koji to dokazuje.

5. Izvod iz sudske evidencije

Izvod iz sudske evidencije iz zemlje iz koje dolazite. 

6. Fotokopija pasoša

Fotokopija pasoša koji važi još najmanje šest mjeseci i dokazuje da imate više 18 godina.

7. Obrazac

Obrazac ćete ispuniti dokom procesa prijave. Ovom prilikom možete ovlastiti drugu osobu da preuzme dozvolu u vaše ime. U ovoj fazi može se registrovati i član uže porodice nomada.

* Nostrifikacija dokumenata

Neka dokumenta mogu zahtijevati dodatnu autentifikaciju u formi nostrifikacije.

Vizni uslovi za građane EU

Građani EU mogu ući u Crnu Goru sa važećim pasošem ili ličnom kartom i ostati do 90 dana u periodu od šest mjeseci i za to nije potrebna viza. Ako ipak planirate da ostanete duže od tri mjeseca, biće potrebno da se prijavite za dozvolu za privremeni boravak. 

*Fotografija: BBC

Snalaženje u crnogorskoj birokratiji

Poznavanje birokratskih procesa u Crnoj Gori zahtijeva dodatan trud. Da pojednostavite proces, razmislite o angažovanju domaće kompanije specijalizovane za proces prijavljivanje stranaca za dobijanje vize. Njihova ekspertiza će vam uštedjeti vrijeme i osigurati da su sva dokumenta ispravno predata. 

Portonovi je savršena baza za radnike na daljinu u Crnoj Gori. Sa prelijepim okruženjem pored mora, vrhunskim pogodnostima i brzim internetom širom rizorta, Portonovi nudi idealno okruženje i za produktivnost i za relaksaciju. Brojna mjesta u rizortu su idealna za rad na daljinu, tako da možete nesmetano raditi dok uživate u ljepotama Crne Gore.

Da li ste spremni za preseljenje? Dođite i posjetite Portonovi da vidite šta vas čeka i pogledajte našu ponudu za iznajmljivanje, za najljepši boravak. 

***Molimo da na zvaničnom website-u Vlade Crne Gore dodatno provjerite sve informacije i time osigurali da imate posljednje i aktuelne informacije.

PRIJAVITE SE AKO STE ZAINTERESOVANI

Pročitajte još